Telemarketing & Callcenters


Telemarketing: Zelfstandig naamwoord. Alles wat een bedrijf per telefoon doet om de verkoop van een product te bevorderen.

Callcenter: Zelfstandig naamwoord. Telefooncentrale welke onderdeel is van een organisatie of door een organisatie wordt ingehuurd om telefoontjes van klanten en belangstellenden te beantwoorden.

Aldus de Dikke van Dale.

Maar toch hebben de meeste mensen niet een dergelijke associatie bij het horen van de woorden “telemarketing en Callcenter” maar hoe komt dit nou?

salesafspraken verkoper callcenter telemarketing


Omdat bijna alle medewerkers van Salesafspraken.nl vroeger in de telemarketing branche hebben gewerkt en uiteraard in een traditioneel callcenter weten we uit ervaring hoe het nou juist niet moet. Als we het hebben over een callcenter spreken we over een belfabriek. Een belfabriek is een gigantisch kantoor of erger nog, een gebouw met meerdere lagen en dus meerdere van dit soort grote kantoren met lange rijen bureaus waarbij bellers “een aan een” naast elkaar zitten. Als je geluk hebt zitten er schotten tussen de bellers en ondanks dergelijke schotten blijft het er behoorlijk rumoerig.

Door de ruis die er heerste in deze callcenters hadden potentiële klanten het gelijk al door wanneer er weer eens een telemarketeer opbelde en als klap op de vuurpijl begon de verkoper (als je deze al zo mag noemen) het script van een blaadje voor te lezen. Niet dat er iets mis is met een script en ook zeker niet met het voorlezen ervan want iedereen moet ergens beginnen. Echter, wanneer je je vleugels als getalenteerd verkoper wilt spreiden gaat het mis. Dan komt de supervisor van het callcenter je op je vingers tikken omdat je je niet aan het script houdt.

Deze ervaringen hebben ons doen inzien waarom woorden als telemarketing en callcenter bij de meeste mensen gelijk al een negatief gevoel oproepen.


Nu zijn er ook telemarketing bureaus waarbij je wel weer vrijer werd gelaten in je gesprekken maar hierbij ontstaat tegelijkertijd weer een ander probleem. “De target.” Naar onze mening is er zeker niets mis met het stellen van realistische en haalbare targets maar het zit hem in de uitvoering hiervan en de manier waarop deze behaald werden; “Hier gaat het fout!” Dit hebben wij destijds in de callcenters regelmatig meegemaakt. Agressieve verkooptechnieken, het pushen en manipuleren van klanten, creatief met de waarheid over een product of dienst, net zo lang totdat ze het product of de dienst wisten te slijten.

Salesafspraken telefoonhoorn


Juist door deze ervaring hebben we ingezien hoe het niet moet en hierdoor hebben we ons ingezet om het op een compleet andere manier te doen. Een andere wijze van benaderen en een geheel andere wijze van verkopen. Wanneer het product of de dienst namelijk goed in elkaar steekt, heeft iedere prospect waar we ons op targetten belangstelling. Het verschil zit het hem in de manier waarop die interesse wordt gewekt.

Hierom willen we onszelf niet betitelen als callcenter in de telemarketing maar als een “telefonisch verkoopkantoor”.

Salesafspraken.nl levert Sales as a Service voor de perfecte klantbeleving en omdat we als telefonisch verkoopkantoor zelfverzekerd zijn, leveren wij op een basis van 100% no cure no pay.